Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Proje ve Çalışmaları Sınıflandırmak

Proje IDVersiyonDurumLisansDiğer Platformlar
000001v01.0WIP

Proje Hakkında

***İÇERİK HAZIRLANMA AŞAMASINDADIR***

Tablo ve Karekodların Açıklaması

Her bir proje için, ilgili kategoriye bağlı olarak atanmış proje ID bilgisinin yanı sıra, proje sayfasında ve yazılı/görsel içeriklerin bir kısmında, “Versiyon, “Durum Bilgisi” ve “Lisans” bilgisi çeşitli işaretler ve barkodlar yardımı ile belirtilir.

Projelerin hem portfolyo sayfasında hem de üçüncü web sitelerinde yer alan içeriklerinin öne çıkan görseli olarak, bu sayfanın dosyalar kısmında şablonu da bulunan aşağıdaki temsili görsel kullanılır. Bu görselde sol üst köşede projenin adı ve proje sayfasının web adresi yer almaktadır. Sağ üst köşede ise bu web adresinin Data Matrix türünden bir 2D barkod yer almaktadır. Burada QR code ve diğer alternatifler yerine Data Matrix kullanılmasının sebebi, barkod için ayrılmış olan bölgenin nispeten küçük olması ve yüksek detaya sahip barkodların bu resim üzerinde taranması zor olacak kadar küçülmesinden ötürüdür.

Öne çıkan görselin orta kısmında 18×12 oranında, projenin dijital ortamda render alınmış veya fiziksel ürün olarak çekilmiş ve ilgili versiyona ait olan fotoğrafı yer almaktadır.

Görselin sağ alt kısmında projenin mevcut sürüme ait olan lisans için bir imleç yer almaktadır. Alt-orta kısımda ise projenin temel tanımlama bilgileri yer almakta ve sağ alt kısımda bu bilgilerin barındırıldığı PDF417 türünden bir barkod bulunmaktadır. PDF417 türünün kullanım sebebi boyut ve veri oranı olarak görsel üzerinde bulundurulmak için ideal türlerden biri olmasıdır.

Projenin temel tanımlama bilgilerinin açıklaması aşağıdaki gibidir:

Proje ID

Dewey onlu sınıflama sisteminden esinlenerek hazırlanmıştır. 6 haneden oluşur. İlk hane projenin ana kategorisini, ikinci hane ise alt kategorisini belirtir. Geriye kalan 4 hane projenin ilgili alt kategori içerisindeki sırasına göre kronolojik olarak verilir.

Proje sınıflama sisteminden önce hazırlanmış projelerin arşive dahil edilebilmesi için sınıflama sisteminde yer alan yeni projelerin ID bilgisi, xx0101 ile başlamaktadır. Eski projeler için her bir alt kategoride 100 projelik yer ayrılmıştır.

Ana ve alt kategori tablosu aşağıdaki gibidir:

Proje dizini yakın zamanda erişime açılacaktır.

Versiyon

vXX.X formatında düzenlenir. v01.0’dan başlar ve v99.9’a kadar gidebilir.

Durum

Durum kısmında, projenin mevcut versiyonunun durumu belirtilir. Bu kısımda aşağıdaki kısaltmalardan herhangi biri kullanılabilir.

A: Arşivlenmiş projeler için. Bu projeler DFT, WIP veya FP halindeyken arşivlenmiş olabilir.
DFT: Draft, taslak aşamasında olan projeler için.
WIP: Work in progress. Tasarım ve planlama aşaması devam eden projeler için.
FP: Final product. Tasarım ve üretimi aşaması tamamen bitmiş, yakın zamanda büyük bir güncelleme yapılması beklenmeyen projeler için.
MU: Major update. FP projelerin, projenin temel özelliklerini tamamen değiştirebilecek seviyede güncelleme almasıyla değişiklik gösteren projeler için.
UC: Unclassified. Durum sınıflandırılması durumunda tutulan projeler ve dökümanlar için.

..

Tarih

Projenin ilgili sürümünün yayınlandığı tarihi belirtir ve sadece “ay/yıl’ın son iki hanesi” olarak belirtilir.

Gereksinimler

..

Yönergeler

..

Sürüm Geçmişi

  • v01.0: Proje yayınlandı. Dewey onlu sınıflandırma sisteminin bir benzeri şekilde sınıflandırma yapılması yolu tercih edildi. Bu sınıflandırma kapsamında her bir projeye verilecek olan ID, 6 hane ile kısıtlandı. Projelerin detaylarının yer aldığı her türlü içerik üzerinde bulunması amacıyla; projenin ID bilgisini, materyalin ait olduğu versiyon numarasını, projenin durumunu (DFT, DC, WIP, FP, MU) ve yayınlandığı ay-yılı gösteren bir temel veri dizisinin PDF417 barkodunda barındırılması planlandı. Bu sistemin ilk uygulaması olarak, yine sistemin kendisi proje olarak hazırlandı ve yayınlandı. İlk photoshop şablonu ve website şablonu oluşturuldu.

Uyarılar

LİSANS UYARISI!

Bu proje CC BY-NC-SA 4.0 dijital lisansı ile lisanslanmıştır. Lisans kapsamında;
• Çalışma sahibine, uygun bir şekilde atıf vermeniz gerekir. Ayrıca çalışmada değişiklik yaptıysanız belirtmelisiniz.
• Çalışmayı ticari amaçlar doğrultusunda kullanamazsınız.
• Eğer çalışmayı değiştirir, düzenler veya uyarlarsınız; sadece aynı lisans ile beraber paylaşabilirsiniz.

Detaylar için tıklayın.

Leave a comment