Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Proje IDVersiyonDurumLisansDiğer Platformlar
120101v02.0FP

Proje Hakkında

Her türlü boyutta kalem ölçüsüne göre ayarlanabilen, Fusion360 üzerinde parametrik olarak tasarlanmış basit bir kalem kutusu.

Gereksinimler

GEREKLİ MALZEME LİSTESİ
No.Ürün AdıAdetLinkNot
13D Baskı (2 Parça)1*
2M2*10 mm Vida3

*: Proje sayfasında bulunan proje dosyaları kısmından veya projenin yayınlanmış olduğu üçüncü platformlardan dosyalar temin edilebilir.

GEREKLİ ARAÇ LİSTESİ
No.Araç AdıLinkNot
1Yıldız Tornavida
2Gravür makinesi, zımpara, plastik yüzey düzeltme kimyasalı vb.Baskı sonrası pürüzsüzleştirme işlemleri için bulundurulması önerilir.
3Kumpas

Yönergeler

Önemli bilgilendirme: Üretim aşamalarına başlamadan önce mutlaka sayfa sonunda yer alan uyarılar kısmını inceleyiniz.

Adım 1: Parametrelerin Ayarlanması (İsteğe Bağlı)

Bu model büyük ölçüde parametrik bir modeldir ve isteğe bağlı olarak farklı kalem türleri ve farklı kalem sayılarına uygun olacak şekilde değiştirilebilir. Eğer bu adımı atlayıp direkt olarak mesh hale çevrilmiş olan dosyaları basacaksanız parametreler aşağıdaki resimdeki gibidir.

Parametreleri değiştirmek istiyorsanız ilk olarak proje dosyaları kısmından veya projenin yayınlanmış olduğu üçüncü 3D model websitelerinden "Parametric Pencil Box.f3z" dosyasını indirin. Eğer kapağının üstünde Artline çizimi olan modeli düzenlemek istiyorsanız "Parametric Pencil Box (with Artline Drawing on the topPart).f3z" dosyasını indirin.

İndirdiğiniz dosyayı Fusion360 programında açın ve üst menüde, Modify sekmesinde yer alan “Change Parameters” seçeneğine tıklayın.

Parametreleri ayarladıktan sonra “Browser” kısmından parçaları bulup sağ tıklayıp “Save as mesh” seçeneği ile modeli 3D baskıya hazır hala getirebilirsiniz.

Dikkat!

Model %100 parametrik değildir ve bazı parametreler değiştirildiğinde çeşitli ekstrüzyon veya radyuslarda hatalar oluşabilir. Bu hataların oluşması durumunda timeline kısmından ilgili işleme gidip düzeltme yapabilir veya yardım almak için yorum yazabilirsiniz.

Adım 2: Malzemelerin Temin Edilmesi

3D model dosyalarını dilimleme programında minimum %40 doluluk ve maximum 0.28 mm katman kalınlığı ile dilimleyip 3D baskı alın. Dosyaların pozisyonları baskı almaya uygun bir şekilde ayarlanmıştır, dilimleme programında dosyaların yönünü değiştirmeden baskı alabilirsiniz. Kullanılan hammadde konusunda herhangi bir özel koşul bulunmamaktadır. Daha uzun ömürlü bir ürün elde edebilmek için PETG veya ABS kullanılacağı gibi, PLA filament ile de oldukça düzgün bir baskı alınabilir. Baskı aldıktan sonra zımpara, yüzey düzeltme kimyasalı vb. araçlar ile baskıyı daha kusursuz bir hale getirebilirsiniz.

Adım 3: Montaj

Projenin montaj aşaması oldukça basittir. Üst kapağı alt gövdeye yerleştirdikten sonra M2 vidaları yerleştirebilirsiniz. Burada vidalar menteşe görevinde kullanılmıştır, bu yüzden vidaların çok sıkılması için bir gereklilik yoktur.

Dikkat!

Vidanın yerleştirileceği delikle dikey bir şekilde basıldığından ötürü, tasarımda ekstra tolerans verilmesine rağmen delikler vidalar için dar kalabilir. Bundan ötürü, eğer delikler dar ise parçaya zarar vermemek için bir gravür setinden yararlanarak delikleri genişletin. Bu işlemi yaparken gravür makinesinin hızına ve uyguladığınız kuvvete dikkat etin. Gravür uçları sürtünme kuvvetinden ötürü ısı oluşturacağı için 3D baskının zarar görmesine neden olabilir.

Montaj animasyonu.

Sürüm Geçmişi

  • v02.0: Model baştan tasarlandı ve büyük ölçüde parametrik hale getirildi. Snap-fit mekanizması geliştirilerek daha basit ve daha stabil çalışan bir sistem tasarlandı. Proje açık kaynak hale çevrildi ve dosyaları erişilebilir hale getirildi.
  • v01.1: Kilitlenme mekanizmasında kullanılan snap-fit düzeneğinin yetersiz kalması sonucunda mıknatıs kullanılması tercih edildi. Fakat beklenen verim sağlanmadı.
  • v01.0: Kalem kutunun ilk versiyonu tasarlandı ve üretildi. Menteşe sistemi olarak 3 adet M2*10 mm vida kullanıldı. Kapağın kilitlenme mekanizması için basit bir snap-fit düzeneği tasarlandı.

Uyarılar

LİSANS UYARISI!

Bu proje CC BY-NC 4.0 dijital lisansı ile lisanslanmıştır. Lisans kapsamında;
• Çalışma sahibine, uygun bir şekilde atıf vermeniz gerekir. Ayrıca çalışmada değişiklik yaptıysanız belirtmelisiniz.
• Çalışmayı ticari amaçlar doğrultusunda kullanamazsınız.
Detaylar için tıklayın.

KİMYASAL MADDE UYARISI!

Bu projenin üretilme aşamasında zorunlu veya isteğe bağlı olarak kimyasal madde kullanımı yer almaktadır. Projede kullanılmış olan madde veya maddeler tamamen halk kullanımına açık olan ve piyasadan temin edilebilen ürünlerdir. Ancak bu durum bu maddelerin insan sağlığı için güvenli olduğu anlamına gelmemektedir. Projeyi üretirken bu maddeleri kullanmanız durumunda gerekli önlemleri almanız gerektiğini ve oluşabilecek herhangi bir durumdan tarafınızın sorumlu olduğunu unutmayın.

FİZİKSEL TEHLİKE UYARISI!

Bu projenin üretilme aşamasında zorunlu veya isteğe bağlı olarak çeşitli araçların kullanılması gerekmektedir. Bu araçlar kesici ve sivri yüzeylere, yüksek sıcaklıklara ulaşan yüzeylere sahip olan, yüksek elektrik riski bulunduran, el sıkışma tehlikesi veya kesilme tehlikesi riski bulunduran hareketli makine aksamlarına sahip araçlar olabilir. Bu araçların kullanılması durumunda gerekli önlemleri almanız gerektiğini ve oluşabilecek herhangi bir durumdan tarafınızın sorumlu olduğunu unutmayın.

Leave a comment